Всі уроки

УРОК 11

Кухня

Автор: Дячук Марія

У народі кажуть «де хліб-сіль-каша, там домівка наша» і це – чиста правда. Українську культуру, як і будь-яку іншу, неможливо уявити без унікальної місцевої кухні. Саме про неї і буде йти мова у цьому матеріалі!

Найпопулярніша страва

Візитівка української кухні – це борщ. Згідно досліджень, він є у п’ятірці звичних страв як на Поліссі чи Слобожанщині, так і на Гуцульщині чи Півдні, тобто, по всій території сучасної України. Але цікавим тут є те, що єдиного правильного рецепту борщу не існує, але є безліч сімейних рецептів, які передаються з покоління в покоління. Що в них спільного? Майже нічого, окрім основи – бульйону!

«Я поїхав і побачив, що в кожній родині є свій борщ! І в кожній родині мені кажуть, як його готувати. Вчора каже мені жінка одна: «Я прийшла до людей, вони їдять борщ без сметани! Фу! Це неможливо!». Я кажу: «Чому?». «Ну, як це? Це ненормально!». Я був у шоці. Я побачив, що в кожній родині свої, кардинально різні рецепти», – каже Євген Клопотенко, український шеф-кухар, який був серед ініціаторів внесення українського борщу в перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

На Миколаївщині популярний матвіївський зелений борщ із бичками. У Карпатах можна скуштувати борщ у казані: на сушених грибах, з дикими петрушкою і морквою. В Івано-Франківську варять бульйон на ребрах, а в Шацьку готують борщ з крові диких тварин, наприклад, кабана. В давнину до борщу додавали буряковий квас, тому він мав характерний кислуватий смак.

Святкове застілля

Здавна для українців їжа – це не лише спосіб задовільнити потреби організму, але й привід провести час з рідними та розділити з ними веселі та сумні миті життя. Українці запрошують гостей на застілля з різних нагод: основних подій життєвого циклу (хрестини, весілля, похорон). Громада села чи міста може збиратися щоб відначити храмовое свято, а також інші релігійні свята. Якщо люди не поміщалися в хаті, столи виносили на двір та з’єднували довгою лінією, що кожен житель села міг знайти місце для себе. Разом з гостями їли, співали пісні, плакали, тужили, сміялися та танцювали!

Святкове весільне застілля можна побачити у мультфільмі «Жив був пес» 1982 року! Сюжет базується на українській народній казці.

ТОП-3 цікаві страви, які варто спробувати

Гуцульська овеча бринза
Має статус географічно зазначеного продукту в Україні, адже може виготовлятися лише тут і має особливий смак та технологію. Її історія налічує щонайменше п’ять століть. Бринзу роблять з молока овець, яких випасають на високогірних полонинах.

Впродовж кількох місяців (з кінця травня і до вересня) вівці живуть і харчуються на високогір’ї – не менше 700 метрів над рівнем моря. Весь процес виготовлення сиру відбувається вручну. Смак бринзи залежить від того, скільки вона визрівала. Він може варіюватися від ніжного молочно-сирного до пряно-гострого.
Рекомендуємо скуштувати поціновувачам сирів, які люблять нові смаки!

Верещака
Свинячі ребра або будь-яке свиняче м’ясо, куди додають хлібний квас та спеції і так тушкують в печі. Цю поживну страву цінували саме за те, що давала сили, необхідні для важкої роботи в полі або військових походів. Побутує думка, що назва страви походить від українського слова «верещати», адже під час приготування м’ясо шкварчить на сковорідці та видає специфічний характерний писклявий звук. Якщо ви любите м’ясо запечене з пивом, яке є традиційним для європейської кухні, вам обов’язково сподобається верещака!

Галушки
Типова для українців страва, яку готували майже щодня, здебільшого на вечерю. Це шматочки тіста, вареного у киплячій воді, які мають вигляд квадратиків або кульок. Можуть подаватися як окрема страва, з додаванням піджарки, чи у складі супу. Якщо ви любите італійські ньоккі або польські кльотцкі, ця страва припаде вам до душі!

Сучасна українська фуд-культура.
Київ

Одеса

Карпати

Напевно, після цього уроку у вас бурчить живіт! ;) Тоді до зустрічі за щедрим столом у вільній Україні! І, смачного!

ТЕСТ

ПОЧАТИ

ПОЧАТИ ТЕСТ
Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна?
Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна? Як бути сміливими, мов Україна?

Це трепетно ​​передавати рецепти страв від покоління до покоління.

Урок 12

Бізнес по-українськи

Урок 12